24 februari 2016

Moeilijkheden bij het oversluiten van een hypotheek

Naar aanleiding van vele vragen uit het land mbt de moeilijkheden bij het oversluiten van een hypotheek, heeft de PvdA fractie uit de 2e Kamer de volgende schriftelijke vragen gesteld aan de minister. We plaatsen dit op onze website, omdat er ook vanaf Terschelling vragen binnen zijn gekomen bij de 2e Kamerfractie van de PvdA.

 Vragen van de leden Nijboer en Albert de Vries (beiden PvdA) aan de minister van Financiën over banken die niet meewerken aan het oversluiten van een hypotheek waardoor klanten niet van de lage rente kunnen profiteren.

Herinnert u zich de antwoorden op eerdere vragen over banken die klanten niet willen laten profiteren van de lage hypotheekrente ?

  1. Deelt u de mening, dat lagere rentes in het belang van de klant zijn en dat het van dienstbaar bankieren getuigt als banken meewerken aan het oversluiten van de hypotheek om klanten te laten profiteren van de lage rente?
  2. De PvdA heeft verschillende praktijkvoorbeelden ontvangen waarbij evident is, dat mensen beter af zijn met het oversluiten van de hypotheek, maar waarbij de bank vanwege de inkomensbron weigert daaraan mee te werken met onnodig hogere maandlasten tot gevolg; deelt u de mening, dat banken ongeacht de inkomstenbron – pensioen, WAO/IVA-, WW-uitkering – van hypotheekbezitters moeten meewerken aan het oversluiten van de hypotheek?
  3. Kunt u aangeven welke stappen banken de afgelopen periode hebben gezet om het voor hypotheekbezitters gemakkelijker te maken de hypotheek over te sluiten om te profiteren van de lage hypotheekrente?
  4. Bent u bereid de banken erop aan te spreken dat zij het klantbelang in deze voorop stellen en de Kamer te informeren over de uitkomsten van dit gesprek?
  5. Hebt u eveneens kennisgenomen van het bericht ‘Fout advies hypotheekadviseurs: Tienduizenden ‘hypotheekoverstappers’ verkeerd voorgelicht’?
  6. Heeft de toezichthouder signalen ontvangen dat hypotheekadviseurs – bewust dan wel onbewust – hypotheekbezitters met een hypotheek van voor 1 januari 2013 die zijn overgestapt naar een annuïteitenhypotheek onvolledig of onjuist hebben geïnformeerd?