Logeervoorziening MCL

13 november 2019

Fijn dat we vanavond over het rapport van Partoer over een logeervoorziening in Leeuwarden kunnen praten en vooral over het vervolg.

Want veel eilanders ervaren het nog steeds als een groot gemis dat het RMCD huis in Leeuwarden gesloten is.

De onzekerheid waar je terecht kan als familielid die met een naaste meegaat in de helikopter is echt heel vervelend.

Dat de directie van het MCL dan roept dat zij rooming-in kamers hebben gecreëerd is ons inziens vooral een doekje voor het bloeden, maar komt niet in de buurt van de warmte en aandacht die de vrijwilligers voor je hadden wanneer je onverwachts met al je emoties, onzekerheden in het RMCD aanklopte.

Vooral niet als het om een verblijf voor langere tijd gaat of dat je met grote regelmaat terugkeert ivm meerdere behandelingen of een ziekteverloop.

Ook het contact met andere patiënten en hun familieleden werd als zeer waardevol ervaren.

De tussenrapportage van Partoer laat zien hoeveel er gebruik van gemaakt werd, wat intussen de alternatieven zijn én vraagt om duidelijke kaders voor de vervolgopdracht.

Deze kaders zijn dmv een aantal vragen voorgelegd en die wil ik even langslopen.

1) Voor wie is de voorziening bedoeld?

Mogen naast eilandbewoners ook toeristen gebruik maken van de voorziening;

In principe is de voorziening voor eilanders. Maar mocht er een kamer leegstaan en voor een bepaalde tijd zich nog geen eilanders gemeld hebben, dan kan familie van een gast van het eiland ook gebruik maken van de voorziening.

Is de voorziening enkel voor naasten of ook voor patiënten? En als de voorziening ook voor patiënten is, is dit alleen voor patiënten bij wie de kwaliteit van het bestaan verbetert

door het gebruik  (reisafstand te zwaar) of is het ook voor patiënten waarbij praktische redenen ten grondslag liggen(afspraak vroeg in de ochtend);

Wij vinden dat de voorziening voor zowel familie als patiënten moet zijn en ook voor patiënten die om praktische reden, zoals een afspraak vroeg in de ochtend, een nacht in Leeuwarden moeten verblijven.

Is de voorziening alleen voor mensen die langdurig een slaapplek nodig hebben of ook voor mensen die 1 of 2 nachten bij het MCL doorbrengen?

Voor beiden denken wij.

2) Welke alternatieven zijn in meer of mindere mate geschikte alternatieven voor eenlogeervoorziening bij het MCL of zijn ze een aanvulling daarop?

Rooming-in: kan een geschikt alternatief zijn. Alleen is dat vaak niet voor langere tijd beschikbaar of geschikt. Mensen willen juist even afstand van de ziekenhuissfeer en een huiselijke omgeving doet ze vaak goed. Ook als het maar voor 1 nachtje is. De schrik zit er meestal goed in en ook de zorgen zijn soms groot. Dan is het fijn wanneer je met iemand kan praten of even in een warme omgeving terecht kunt.

Familie, vrienden of hotelovernachting: Familie of vrienden is niet echt een alternatief. Degene die het geluk hebben om familie of vrienden in de buurt te hebben, maakten daar waarschijnlijk al gebruik van. Ook vóór de sluiting van het RMCD huis in Leeuwarden.

Een hotelovernachting is, zelfs met korting, voor veel mensen echt niet te betalen. Dus geen alternatief.

RMD-huis Groningen: geen alternatief. Is alleen voor ouders van kinderen die in Groningen in ziekenhuis liggen.

Familiekamers tijdens bevalling (Sneek): geen alternatief voor Leeuwarden en veel eilanders kiezen voor een bevalling in Leeuwarden vanwege de vertrouwdheid daar en ook omdat de verloskundige die hier op het eiland aanwezig is, ook daar werkt.

Na het stellen van deze kaders stelt Partoer een aantal mogelijkheden voor een voorziening verder te gaan onderzoeken en uit te werken.

Dus moet het huur of koop van een gebouw worden? Of misschien een bestaande aanbieder?

Maar ook wordt hier dan weer de rooming-in in het MCL genoemd.

Voorzitter, dit is wat ons betreft echt geen alternatief voor het RMCD huis. In het RMCD-huis kon je koken, wassen. Er was een woonkamer, een lift en vele fijne vrijwilligers.

Dus die optie hoeft wat ons betreft niet verder te worden onderzocht.

Ook gaat Partoer de financiële haalbaarheid en consequenties in kaart brengen.

Wij willen vragen om daarbij dan ook contact op te nemen met de dames van Krea+ Deze vrouwen hebben zo ontzettend veel geld bij elkaar gehaald voor het RMCDhuis en doen dat nog steeds voor de stichting.

Misschien vinden zij het leuk om in de toekomst hun inspanningen voor een eilander logeervoorziening in te zetten.

Het is het vragen waard denken wij en geeft ook nog blijk van de grote waardering voor al het tot nu toe geleverde werk!

Als laatste wil ik nog even ingaan op de besluiten van de Colleges van de andere eilanden.

Allereerst heel fijn dat ook Schiermonnikoog zich nog steeds wil inzetten voor een vervolg onderzoek!

Jammer te lezen dat de Colleges van Ameland en Vlieland denken dat het nu eerst wel genoeg is. Wij zijn zeer benieuwd naar de mening van hun raden en zullen daar bij de komende waddentweedaagse, eind deze maand ook naar vragen.

Ik wil de andere fracties van onze gemeenteraad vragen hetzelfde te doen en met raadsleden van de andere eilanden hierover nog in gesprek te gaan.

Uiteraard staat de deur altijd open om later alsnog aan te sluiten. Zelfs als het al helemaal uitgedokterd is en de nieuwe voorziening werkelijkheid wordt.

Wel lijkt het ons goed om in dat geval een reële financiële bijdrage te vragen voor de gemaakte onderzoekskosten en eventuele andere kosten.

We hopen natuurlijk dat we uiteindelijk met alle 4 de Friese Waddeneilanden een nieuwe logeervoorziening kunnen realiseren.