Aanvulling welstandsnota

Door Aukje Schol op 17 oktober 2019

De inspraaknota en de beantwoording daarvan komen heel gedegen over. Het is duidelijk dat er niet over één nacht ijs is gegaan. Toch heb ik hierover twee vragen en één suggestie.

Vraag één: We missen als fractie de aangepaste versie van de welstandsnota. Nu zit alleen de inspraakversie er bij. Er is in verhouding vrij veel aangepast en toegevoegd en dan is het wel een heel heen en weer gespring om het verhaal helder op het netvlies te krijgen. We gaan eind oktober niet alleen de inspraaknota vaststellen, maar ook de aanvulling welstandsnota. Dit is een belangrijk onderwerp en we willen hierin alle mogelijkheid tot verwarring uitsluiten. We hebben bij de griffie gevraagd om een aangepaste versie en kregen te horen dat, dat de gemeente geld zou kosten. Voorzitter, zo’n antwoord hebben we nooit eerder gehad en deze reactie bevreemd ons dan ook zeer. Je krijgt de neiging om zelf met de spreekwoordelijke schaar en lijm aan de slag te gaan om het gewenste overzicht te creëeren. Kan de wethouder uitleggen hoe dit zit en toezeggen dat we de aangepaste versie hebben vóór de komende raadsvergadering waarin we hem vast gaan stellen?

Vraag twee: Wanneer kunnen we de herziening van de volledige welstandsnota verwachten? Bij onderzoek naar de historie van één van de volgende agendapunten kwam ik er achter dat onze fractie daar al zeker sinds 2014 om vraagt. Goed anderhalf jaar geleden, heeft er, nog met de vorige raad, een evaluatie plaatsgevonden. Daar is bij ons weten geen terugkoppeling meer over geweest. 

Tot slot de suggestie om op het schùntsje gebaseerde dakkapellen als mogelijke oplossing mee te nemen voor zowel de nieuwe woningen als eventueel op een schuurwoning. We hebben de vorige keer dat dit onderwerp behandeld werd aangegeven geen voorstander te zijn van dakkapellen op schuurwoningen maar dit lijkt ons als fractie van de partij van de arbeid een mooie tussenoplossing.