APV commissievergadering 22-9

Door Jan-Willem Adams op 13 oktober 2021

Dank u wel voorzitter.

De herziende apv heeft ter inzage gelegen. Dit heeft een aantal zienswijzen opgeleverd.

Wij willen alle indieners bedanken voor de zienswijzen.

Gisterenmiddag hebben wij als raadsleden nog een mail ontvangen. De eigenaar van de surfschool was een dag te laat met het indienen van zijn zienswijze. Voorzitter is er ergens nog een mogelijkheid om de inhoud van deze zienswijze alsnog te beoordelen?

Over de herziene apv heeft de fractie van de Partij van de Arbeid nog wel een aantal vragen.

Het kaartje met de zones waar wel en niet gesurfd mag worden is duidelijk. Met de aanpassingen die na de ingediende zienswijzen zijn gedaan kunnen wij akkoord gaan.

De fractie van de PvdA is van mening dat na een stroeve start er wel degelijk geluisterd is naar de inbreng van de Surfclubs. Ontevredenheid zal er altijd blijven maar openbare orde en in dit geval ook vooral veiligheid zijn leidend.

Dan voorzitter het lachgas probleem.

Ook afgelopen seizoen hebben we helaas weer te maken gehad met verkoop en gebruik van lachgas aan vaakminderjarige kinderen.

Voorzitter ik wil graag van de portefeuille houder weten, is er in afwachting van landelijk beleidin deze apv alles opgenomen wat wettelijk is toegestaan om de verkoop en het gebruik van lachgas in de gemeente Terschelling tegen te gaan?

Dan voorzitter nog een opmerking over de zienswijze van sos over mountainbiken in de natuur.

Ook bij de fractie van de Partij van de Arbeid komen steeds vaker signalen binnen dat mensen hinder ondervinden van langsrazende mountainbikers.

In de reactienota staat en ik citeer:

De gemeente en Staatsbosbeheer zijn overeengekomen in gesprek te blijven over dit onderwerp en de resultaten van deze

aanpak af te wachten. Mocht dit niet het gewenste effect opleveren, dan kan er opnieuw gekeken worden of het betreffende APV artikel moet worden aangepast.

Staatsbosbeheer staat achter dit besluit.  Einde citaat.

De fractie van de PvdA wil graag weten binnen welke termijn het gewenste effect moet zijn gehaald? En hoe dat gemonitord gaat worden.

In aanvulling op de vorige vraag voorzitter nog een opmerking en een laatste vraag

Op 25 april 2018 heb ik namens mijn fractie een motie ingediend die unaniem is aangenomen om het oplaten van Ballonnen te verbieden en dat verbod in de apv op te nemen.

Dat verbod word nu, 3,5 jaar later opgenomen.  

Onze vraag wat zijn de procedures in het geval van kleine aanpassingen? Dient dit steeds ter inzage gelegd te worden, of moeten deze steeds wachten tot een grote herziening?

Tot slot voorzitter,

In een ideale wereld houden mensen zich aan de regels die wij met zijn allen hebben afgesproken. Helaas leven wij niet in deze ideale wereld en dan komt het aan op…… jawel daar is die weer het toverwoord Handhaving.

De fractie van de Partij van de Arbeid blijft er op hameren, zonder voldoende en goede handhaving lijken regels niet veel zin te hebben. Dus hierbij een oproep. Aan het college HANDHAVEN.

dank u wel voorzitter.