Het betoog van J.W. Adams uit de gemeenteraadsvergadering van 25 januari 2023 

26 januari 2023

Helaas heeft de coalitie in de Terschellinger gemeenteraad het vertrouwen in onze burgermeester definitief opgezegd.

 

Het betoog van J.W. Adams uit de gemeenteraadsvergadering van 25 januari 2023 

Dank u wel voorzitter,

Vanavond is een beladen avond. Al een paar maanden is er een gespannen sfeer in de raad, in het college en tussen raad en college.  Aanleiding hiervoor is de discussie rondom het toetsingskader evenementenbeleid. Dit resulteerde in het interpellatiedebat op 28 september jl waar een motie is ingediend en aangenomen, waarin het vertrouwen in de burgemeester is opgezegd. Ook de fractie van de PvdA heeft toen deze motie gesteund. Er is nadien veel gebeurd en de fractie van de Partij van de Arbeid heeft in de periode hierna gereflecteerd over wat er nu eigenlijk gebeurd is.

Voorzitter, tijdens die reflectie zijn wij, daarbij geholpen met aanvullende informatie en door met wat meer afstand naar de situatie te kijken, tot de conclusie gekomen dat het steunen van deze motie geen goede beslissing is geweest. Onze Commissaris van de Koning dhr. Brok heeft, nav de aangenomen motie gesprekken gevoerd met de betrokkenen. In dit gesprek, heb ik als fractievoorzitter van de PvdA benoemd dat wij tot de conclusie zijn gekomen dat we een verkeerde beslissing hebben genomen mbt de motie. Immers: er liggen geen concrete fouten, misstappen van burgemeester van de Pol, die zouden moeten leiden tot een dergelijk oordeel. De CdK heeft besloten tot het instellen van een onafhankelijk onderzoek naar de bestuurscultuur op Terschelling en hoe het toch zo ver heeft kunnen komen. Mevrouw Geke Faber is aangesteld om dit rapport op te stellen en de uitkomsten en aanbevelingen in dit rapport liggen vanavond ter bespreking voor.

Tijdens de gesprekken met mevrouw Faber hebben wij als fractie aangegeven dat we van mening waren veranderd. Niet zozeer dat er dingen beter of anders hadden gemoeten, maar wel over de hele gang van zaken tijdens het interpellatiedebat en het steunen van de vertrouwensmotie. Voordat we overgaan tot de inhoud van het rapport wil ik namens mevrouw Schol en mijzelf de Commissaris bedanken voor zijn doortastende en prettige handelen in deze kwestie. Ook mevrouw Faber danken wij voor de fijne en indringende gesprekken. Het rapport van mevrouw Faber is heel duidelijk voorzitter. We hebben allemaal, allemaal ons aandeel en rol in de ontstane situatie. Wij steken dan ook allereerst de hand in eigen boezem. Zoals ik al eerder aangaf, hebben wij te snel een conclusie getrokken en hadden we voor een ander proces kunnen en moeten kiezen. Dit geldt voor ons als fractie, maar de gehele gemeenteraad heeft hierin steken laten vallen. Ook de wethouders en de burgemeester zelf hadden zaken anders aan kunnen pakken. De conclusie is dan ook heel duidelijk, voorzitter: er kan op heel veel fronten een professionaliseringsslag worden gemaakt. Op zich, voorzitter, is dat niet zo gek. Wij zijn immers een lekenbestuur en moeten beslissingen nemen die goed zijn voor, en in het belang zijn van het eiland en eilanders.

De PvdA kan zich vinden in deze conclusie en kan ook instemmen met de daarop volgende aanbevelingen. Deze aanbevelingen zijn heel praktisch van aard. “Laat je als raad, College en als burgemeester ondersteunen met trainingen en mediation. Dit ondersteunen wij van harte! Want zoals mevrouw Faber al schrijft, “wie is er nu tegen een professioneel functionerend gemeente bestuur?” De fractie van de Partij van de Arbeid is daar in ieder geval niet op tegen. Mochten er collega’s zijn die hier anders over denken zou ik dat vanavond in het openbaar graag van hen horen. Wij zijn allemaal volwassen mensen en er mag van ons verwacht worden dat we persoonlijke gevoelens en emoties kunnen scheiden van de professionele en politieke rol die we hier hebben te vervullen. Dat verdient het eiland en dat verdienen ook de eilanders.

We hebben nog een aantal vragen aan de burgemeester over hoe zij terugkijkt op haar eigen rol en handelen. Hoe kijkt de burgemeester hier zelf naar, als het gaat om het hele proces voor en tijdens het interpellatie debat: Wat had zij volgens haarzelf anders kunnen doen?

Over de gebeurtenissen tussen het debat en het gesprek van de fractievoorzitters met de commissaris van de Koning In welke context heeft de burgemeester het initiatief genomen om in gesprek te gaan met diverse fracties? Wat waren haar redenen om ons bepaalde informatie te geven?

Voorzitter. Verder blijven er bij ons toch ook nog wat vragen liggen naar aanleiding van het rapport. Namelijk de grootste vraag, hoe heeft dit zo politiek kunnen worden? En welke krachten zitten hierachter? Vragen waar we eigenlijk geen antwoorden op hebben gekregen. Maar waar hier en daar wel bepaalde gedachten over zijn. Dit is voor ons toch heel belangrijk, mede omdat de beide wethouders op 26 oktober het vertrouwen in de burgemeester hebben opgezegd. Met de uitleg “er is zoveel gebeurd” voorzitter tot op de dag van vandaag hebben wij niet concreet gehoord wat er dan zoveel is gebeurd. Ik wil dus nogmaals vragen aan de beide wethouders. Wat is dat zovele wat er gebeurd is? En bent u het met mij eens, mevrouw Hoekstra en mevrouw van Essen dat u hier aangesteld bent om het belang van het eiland en alle eilanders te dienen. En zo ja, want ik ga ervan uit dat u hier bevestigend op zult antwoorden, wat is dan uw motivatie om het vertrouwen in de burgemeester op te zeggen? Graag concrete voorbeelden van ná de heisessie, waar afgesproken is om met een schone lei te beginnen. “Zand erover” zo citeer ik uit het rapport.

Mijn volgende vraag is aan wethouder van Essen: waarom is ervoor gekozen om de burgemeester geen inhoudelijk portefeuilles te geven? Waarom ik dit juist aan de wethouder van PBT stel, is omdat zij nieuw in het College is gekomen. Dus ik benieuwd naar haar kijk op dat gebeuren. De burgemeester heeft gesolliciteerd en is aangenomen op de profielschets, waarin expliciet wordt vermeld dat er inhoudelijke portefeuilles bij de burgemeester terecht komen. Hier zo snel en zonder onderbouwing van afwijken is m.i. niet netjes. Het hele gebeuren heeft het aanzien van het bestuur op Terschelling geen goed gedaan en het nu wegsturen van de burgemeester zal voor een langere periode grote gevolgen hebben. Denk alleen al aan de financiële consequenties wat betreft wachtgeld. Maar ook de bestuurlijke schade naar buiten toe is niet goed. Goed gekwalificeerde kandidaten denken wel 2 keer na voor zij solliciteren op een burgemeesterspost op Terschelling En het heeft ook persoonlijke schade gedaan aan mensen. Dit wil niet zeggen dat de Partij van de Arbeid vindt dat financiën of persoonlijke belangen doorslaggevend zouden moeten zijn, mocht een burgemeester niet goed functioneren. Absoluut niet, maar er moet wel een hele duidelijke reden zijn om de burgemeester weg te sturen. En die zien wij op dit moment niet. De burgemeester heeft immers niet frauduleus gehandeld of de integriteit geschaad en er is ook geen sprake van ernstige onbekwaamheid. Ja er zijn verbeterpunten, net als bij een ieder van de betrokkenen, maar de burgemeester functioneert wel degelijk en meestal goed ook.

Dus voorzitter vraag ik bij deze aan alle raadsleden om eens heel diep na te denken over de vraag, welk belang van ons eiland is gediend met het wegsturen van onze burgemeester? Tot slot voorzitter, De fractie van de Partij van de Arbeid kan niks anders dan concluderen dat het rapport, samen met wat er verder bekend is, niet meer rechtvaardigt dat het vertrouwen in de burgemeester ter discussie word gesteld. Ook de manier waarop de burgemeester haar functie heeft uitgevoerd in de periode na het interpellatie debat, en dan noem ik met name haar optreden tijdens en na het verschrikkelijke ongeluk met de sneldienst en de watertaxi, getuigt van de aanwezige kwaliteiten die ze reeds beschikt om het ambt van Burgemeester goed uit te voeren. De Partij van de Arbeid is van mening dat met mediation, ondersteuning DMV trainingen en wat verder kijken dan het eigen gevoel we gezamenlijk kunnen gaan bouwen aan een professioneel en waarde gedreven gemeentebestuur. Dat wat Terschelling en de Terschellingers ook mogen verwachten van hun eilandbestuur!

Tot zover eerst. J.W. Adams 25 Januari 2023 PvdA Terschelling

 

 

 

Voel je je prettig bij ons? Word lid of help ons met een donatie.

 

 

 

Wilt u de hele vergadering terug kijken klik op de link  deze is  ook te downloaden.