Grex Dellewal

Door Aukje Schol op 8 februari 2022

Dank u wel voorzitter,

Allereerst, inspreker(s) bedankt, op sommige punten kom ik later terug.

We hebben het hier over een bijzonder en kwetsbaar gebied. Het liefst zouden we hier helemaal niets willen, maar omdat het bouwvlak er ligt en je dat als gemeente niet zonder zware financiële gevolgen de bestemming natuur kunt geven moeten we er iets mee. Een van de grootste uitdagingen waar we als eiland voor staan is het woningtekort. Dan is woningen op deze plek zetten een logische oplossing.

Het gaat hier om maximaal dertien woningen voor eilanders! Voor deze woningen moet je dus sociaal of economisch gebonden zijn, ook als de prijs van de woningen boven de vrije vestigingsgrens uitkomt. In de uitgangspunten staat dat als een woning na drie maanden nog niet verkocht is aan een eilander de koper niet meer sociaal of economisch gebonden hoeft te zijn. Van ons de vraag wanneer deze drie maanden in gaan. Immers, meestal worden te ontwikkelen woningen eerst verkocht en dan pas gebouwd. En de volgende vraag die hierbij hoort: Het zal vast wel lukken om de woningen allemaal aan eilanders te verkopen, maar wij horen toch graag van de wethouder of het mogelijk is om die periode van drie maanden langer te maken. Want het is mogelijk dat het hoogseizoen de verkoop van de woningen beïnvloedt. 

Deze woningen zijn bedoeld voor de wat jongere senioren en zullen naar wij verwachten en hopen voor doorstroom zorgen op de woningmarkt. 

Op blz 7 onder het kopje ‘klachtenprocedure’ staat dat de klachten gestuurd kunnen worden aan een nog nader aan te wijzen persoon. Wij vertrouwen er op dat deze persoon nog aangewezen wordt voor dit stuk naar de raad gaat.

Dank ook voor de brief van dhr. Hekman, dit gaat over iets anders dan wat nu voor ligt, maar wellicht kan de wethouder zijn vragen nu toch beantwoorden. 

Zoals ik aan het begin al zei, voorzitter, het gaat om een bijzonder en kwetsbaar gebied. Mede daarom zullen wij bovenop de beeldkwaliteit zitten en er meer dan kritisch op zijn. De eisen aan beeldkwaliteit staan helder omschreven in de ontwikkelselectieprocedure en dat maakt dat wij de uitkomst met vertrouwen tegemoet zien. Van de wethouder horen we nog wel graag nogmaals de bevestiging dat de zichtlijnen vanaf de van Heusdenweg die er nu zijn behouden blijven.

Tot zover,