Herziening APV

Door Jan-Willem Adams op 30 april 2021

Dank u wel voorzitter.

Ik wil als eerste graag de insprekers bedanken voor hun inbreng. Ik zal later in mijn betoog terugkomen op dat punt.

Het is goed dat de APV wordt herzien.  In de meeste gevallen is de modelAPV van de VNG overgenomen en dat is prima.

De fractie van de Partij van de Arbeid heeft vaker aangegeven dat er een verbod op lachgas zou moeten komen, maar dat een verbod alleen bewerkstelligd kan worden als dit, landelijk wordt geregeld, of dat een verbod op het gebruik wordt op opgenomen in de APV.

Wat ons betreft zou het verbod op gebruik in de openbare ruimte er gewoon mogen komen zonder dat in de APV is opgenomen dat het overlast gevend gebruik moet zijn. Dit kan natuurlijk alleen maar als dit juridisch ook standhoudt. Graag zouden wij van de burgemeester horen of dit ook mogelijk is.

Verder voorzitter, zoals de insprekers al hebben benoemd hebben wij ook een vraag over artikel 5.33a.

Hierin wordt voorgesteld om het gebruik van drijfmiddelen in zee te splitsen.  Er komen tweecategorieën, namelijk surfplanken en overige drijfmiddelen, niet zijnde surfplanken.

Kan de burgemeester uitleggen hoe dit artikel moet worden uitgelegd. Het surfen en kitesurfen hoort bij Terschelling. De fractie van de PvdA vindt een algeheel verbod op kitesurfen geen goed idee.

In de strandnotitie zijn verschillende zoneringen aangegeven en via de ontheffingen is dat nader uitgewerkt.  Hieronder valt naar ons weten ook het surfen op het Noordzeestrand. Voor het Groene Strand zouden wij graag zien dat de huidige ontheffingen blijven gelden.

Dan voorzitter, kregen wij vanmiddag een brief van dhr. Hoeve. Dit ging over het opnemen van de verplichting van het opruimen van paardenpoep.

Mijn fractie vraagt de burgemeester om voor de raadsvergadering alsnog in gesprek te gaan met de rijverenigingen en eventuele opmerkingen mee te nemen in de APV. Mocht dit niet lukken voor de raadsvergadering, dan willen wij voorstellen om het gedeelte waarin paardenpoep wordt genoemd in de APV aan te houden, dus niet het volledige artikel in de APV maar alleen het gedeelte over paarden nu niet op te nemen. Wij hopen natuurlijk dat er voor de raadsvergadering wel een oplossing komt waar alle partijen mee in kunnen stemmen.  

Op 24 april 2018 is er door mij een motie ingediend waarin ik namens de fractie van de PvdA vraag om een verbod in te stellen voor het oplaten van ballonnen en dit op te nemen in de APV. Ondanks dat het bijna drie jaar heeft geduurd, is mijn fractie verheugd dat dit verbod nu in de APV is opgenomen. Het is ons opgevallen dat er sinds deze raadsbreed aangenomen motie er eigenlijk geen ballonnen meer zijn opgelaten. Dit betekent volgens ons dat eilanders en gasten gelukkig nu al de noodzaak van inzien van een dergelijk verbod.

Ook alvast vooruitlopend op het volgende agendapunt heeft de fractie van de pvda maar 1 woord. Handhaving! Wij hopen echt dat daar een nadruk op gaat liggen.

Tot zover voorzitter