Invoering gepersonaliseerd systeem toeristenbelasting

Door Jan-Willem Adams op 8 februari 2022

Dank u wel voorzitter.

Een verandering  van het heffingssysteem voor toeristenbelasting is al beschreven in het eilandakkoord. De fractie van de Partij van de Arbeid vraagt zich dan ook af waarom wij nu dit besluit moeten nemen?

Om het systeem eerlijker te maken zou degene die de belasting moet betalen ook belastingplichtig moeten zijn.  (Dus een gepersonaliseerd systeem). Deze vorm heeft al langere tijd de voorkeur van de fractie van de  Partij van de Arbeid.

Het blijkt uiteindelijk ook een hele lange weg. Op deze weg ligt blijkbaar ook het besluit dat nu ter discussie voorligt.

Over  bijgevoegde rapport van BDO het volgende. Ondanks de in onze ogen, slechte leesbaarheid van dit rapport wordt nu wel gevraagd om mede op basis hiervan nu een besluit te nemen.

Volgens ons is het staatje Op pagina 5 van het rapport een bruikbare. Hierin staan de 3 verschillende mogelijkheden met elk hun voor of nadelen.

Nog 1opmerking voorzitter.

De fractie van de PvdA vraagt zich wel af of het verstandig is om dit besluit nu te nemen zonder dat er ook maar enig inzicht is in de kosten die de ontwikkeling van een systeem gaat kosten.

De Overheid en ict systemen zijn de afgelopen jaren zowel financieel als in uitvoering  een slechte combinatie gebleken.

Wij hopen dat de wethouder ons hierin kan geruststellen, we moeten wel door dit is (en de vorige sprekers hebben dat ook al aangegeven) al een langslepend dossier en had eigenlijk al afgerond moeten zijn.

Dank u wel voorzitter.