Kaderplan haven

Door Aukje Schol op 1 december 2021

Dank u wel voorzitter,

Voor ik begin: insprekers bedankt, op een aantal punten kom ik later terug. Ik wil al wel opmerken dat communicatie hier het sleutelwoord lijkt te zijn, de vorige sprekers stipten dit ook al aan. 

Het plan op zich is erg mooi, en er staan zeer zeker rake en ambitieuze dingen in, maar er staat ook veel nièt in. Er staat zo goed als niets in over de hoogwaterbescherming, en ook bv de Kom is maar heel summier beschreven en ingetekend. De plaatjes zijn mooi, maar vaak niet reeël. We missen concreetheid. 

Onze vraag is dan ook: Wat stellen we hier nu precies vast? Gaat het hier alleen om een richting of zitten wij, en de raad na ons straks vast aan een aantal zaken? Bij een aantal zaken wordt met klem gezegd dat dit alleen concepten zijn, maar bij een groter aantal ook niet, en ze stáán er wel. Bv het maken van 30 km zone op de Willem Barentszkade. Als het mogelijk is staan we daar zeer positief tegenover, maar willen dat niet vaststellen zonder dat er op zijn minst contact is geweest met de omwonenden en andere stakeholders en dat er naar is gekeken door een verkeerskundige. En dat geldt eigenlijk voor alle onderdelen van het plan. De voorgaande sprekers hebben legio voorbeelden genoemd. Er zijn eerder een aantal sessies geweest met omwonenden en stakeholders, maar die hebben we niet in het kaderplan terug gevonden.

Daarnaast hebben we te horen gekregen dat het informatiecentrum ondertussen weer gesloten zou zijn? Is dat waar? En waarom?

Verder missen we een tijdspad. Wanneer gaat nu daadwerkelijk de spreekwoordelijke schop in de grond?

En kunnen wij ons aansluiten bij Rijkswaterstaat als deze het concessiegebied aan gaat passen? Dat zou naast waarschijnlijk kosten ook een hoop ongemak schelen voor de gebruikers van het gebied. Dhr Werner noemde dit ook al,

En tot slot: Hoe staat het met het onderzoek naar de ankers in de WB-kade?

Tot zover voorzitter