Mestplaat Lies 18

Door Aukje Schol op 2 december 2020

Onze inbreng over het voorstel een verklaring van geen bedenkingen af te geven zodat er een mestplaat gerealiseerd kan worden op het perceel achter Lies 18. Kijk mee van 25:00

 

 

Dank u wel voorzitter,

Wij zijn als fractie niet enthousiast over dit plan. We missen de onderbouwing en we vinden de argumenten uit het gemeenteblad niet sterk genoeg. 

Er wordt aangehaald dat de situatie achter het perceel Lies 18 vergelijkbaar is met de situatie bij een aantal in de stukken bij naam genoemde boeren. Deze boeren hebben inderdaad een opslag, al dan niet met mest ten zuiden of oosten van hun perceel. Alleen, hier is sprake van een speciale functie-aanduiding waarin staat dat de opslag van mest toegestaan is. Bovendien is er geen bouwvlak aangeduid in het bestemmingsplan. Dat is anders dan het plangebied waar een enkelbestemming agrarisch op zit. 

Verder staat er in het gemeenteblad dat de milieusituatie voor de omwonenden verbetert omdat de huidige mestplaat dan niet meer gebruikt wordt. Elders staat dan weer dat de mest nu bij de buren ligt opgeslagen en de huidige mestplaat dus niet meer in gebruik is. 

In de ruimtelijke onderbouwing staat dat de opgeslagen hooibalen op het perceel meer impact hebben op het open agrarisch landschap dan de voorgenomen mestopslag. Tsja, zo op het oog wel, maar die hooibalen zijn tijdelijk. Bij de mestopslag gaat het om een blijvend bouwvlak. 

Verder vragen we ons af of er echt geen alternatieven zijn voor de mestopslag.

De PvdA-Terschelling is altijd voor het behoud van de open polder geweest. en dat betekent dat we niet akkoord kunnen gaan met een bouwwerk, want dat is deze mestplaat, ten zuiden van het polderpad. 

Tot zover voorzitter