Planvorming Dellewal

Door Aukje Schol op 16 mei 2020

Dank u wel voorzitter,

Insprekers bedankt, op sommige punten kom ik later terug.

Voor alle duidelijkheid, en wellicht ten overvloede het gaat hier niet over het bestemmingsplan zelf, maar puur over het besluitvormingsproces. Kiezen we voor de normale gang van zaken, namelijk het opstellen van een bestemmingsplan, of nemen we de alternatieve, minder tijdrovende en goedkopere route, te weten het concept bestemmingsplan en beeldkwaliteitsplan gebruiken als toetsingskader? 

Voorzitter, de tweede optie klinkt erg aantrekkelijk. Het lijkt een goed alternatief. Toch hebben we hier als fractie van de PvdA een drietal vragen bij. 

Vraag 1: We hebben de dag voor deze vergadering een memo gekregen waarin staat: “In de zomermaanden worden het voorontwerp bestemmingsplan en het beeldkwaliteitsplan voor Dellewal aangepast naar aanleiding van de inspraak en op onderdelen nader uitgewerkt. De raad wordt in oktober 2020 gevraagd beide plannen als toetsingskader voor initiatieven vast te stellen. Na vaststelling door de raad kan voor elk initiatief afzonderlijk de vergunningenprocedure worden gestart.” Van ons de vraag hoe deze vergunningenprocedure in zijn werk gaat. Gaat dit via de raad of wordt dit door het college afgehandeld?

Vraag 2: In het gemeenteblad staat dat de rechtszekerheid van eventuele tegenstanders niet in het geding is. Wij willen toch wel graag horen van de wethouder hoe dit precies zit. Zijn er voldoende beroepsmogelijkheden?

Vraag 3: Wat betreft de passende beoordeling en milieu-effectrapportage: Iedereen kent die ouwe mop wel over die klant die bij de benzinepomp vraagt hoeveel een druppel benzine kost. Niets? Druppel dan mijn benzinetank maar vol. Bij de passende beoordeling en mer zou eenzelfde gevoel je kunnen bekruipen, de inspreker namens stichting Natuurherstel baai Dellewal gaf het ook al aan. Vele kleintjes die uiteindelijk één grote maken. Kan de wethouder uitleggen hoe dit precies zit? 

Als dit allemaal gewaarborgd is staan wij positief tegenover dit voorstel. 

Tot zover voorzitter,