Reactie op lachgasmotie

Door Jan-Willem Adams op 23 december 2019

Dat het gebruik van lachgas een probleem vormt is een feit. Er zijn ondertussen al vele jonge levens verwoest.

Mijn fractie vindt dan ook en dat er een landelijk verbod zou moeten komen.

In de motie spreekt Dhr Bos uit dat de Tweede Kamer ook een verbod op recreatief gebruik van lachgas wil. Dit is helaas niet het geval. De meerderheid van de Tweede Kamer heeft aangegeven het niet eens te zijn met het voorstel van de staatssecretaris om lachgas voor recreatief gebruik te verbieden.

Op dit moment kan er alleen beboet worden als de lege lachgaspatronen op straat worden gegooid, dit is namelijk een milieudelict. Volgens een de memo die wij van het College hebben gekregen wordt hier op dit moment al handhavend tegen opgetreden.

Zolang er geen landelijke regelgeving is zal het via de APV verbieden juridisch dan ook geen stand houden.

De fractie van de PvdA is van mening dat het verbieden van lachgas bij de overheid ligt en ziet daarom geen meerwaarde in het indienen en steunen van deze motie.

Wel willen wij het college oproepen om de zorgen die er binnen onze gemeente zijn bij alle landelijke partijen onder de aandacht te brengen, en dat de gemeente Terschelling voorstander is van een verbod op recreatief gebruik van lachgas.

Wij zullen dit zelf in ieder geval wel bij de Tweede Kamerfractie van de PvdA inbrengen en wij vragen hierbij  aan de overige fracties om dit ook te doen.

Wij zullen deze motie niet steunen.