Schriftelijke vragen aan het College over de waddenhelikopter

Door Jan-Willem Adams op 7 april 2020

Geacht College,

Via Omrop Fryslan en de Leeuwarder Courant hebben wij kennis genomen van het besluit van de minister van VWS om de Waddenhelikopter (medic01) in te zetten voor het vervoer van IC patiënten met Covid19.

Uiteraard  begrijpen wij dat de situatie aan de vaste wal ernstig is. De druk op de ambulancezorg in Nederland is op dit moment enorm.  Wij hebben ontzettend veel respect voor iedereen die in de frontlinie druk aan het werk is om deze crisis het hoofd te bieden. 

Toch maken wij ons ernstige zorgen over het besluit om de waddenhelikopter voorlopig niet meer in te zetten voor spoedvervoer vanaf de Waddeneilanden.

Volgens de berichten zijn de Lifeliners uit Amsterdam en Groningen beschikbaar. Echter wanneer deze een oproep voor een inzet van het MMT krijgen gaat dit altijd voor.  De lifeliners kunnen in die zin dus geen gelijkwaardig alternatief zijn en daarmee de continuïteit van spoedvervoer per helikopter waarborgen. 

Vandaag hebben wij een mail gekregen van de Burgemeester als beantwoording op zorgen die via de mail zijn geuit. Wij  zijn door deze beantwoording niet gerust gesteld en hebben daarom een aantal schriftelijke vragen aan het College.

  1. Kan het College inzicht geven op welke manier tot het besluit is gekomen om de Waddenhelikopter niet meer in te zetten als spoedvervoer voor de Waddeneilanden?
  2. Is er vooraf overleg geweest met het College over dit besluit? 
  3. Zo niet hoe is het College gekend in deze beslissing?
  4. Heeft het College contact gehad met de Colleges van de overige Waddeneilanden? Zo nee waarom niet? Zo ja wat was de reactie van de andere Colleges?
  5. Is over het besluit overleg geweest met de zorgprofessionals op het eiland? Denk hierbij aan huisartsen en ambulance verpleegkundigen? Zo ja was dit voor of achteraf en wat is de mening van de zorgprofessionals?  Zo nee waarom niet?
  6. Is er vooraf overleg geweest met het verpleegkundigteam dat werkzaam is op de Waddenhelikopter? Zo nee waarom niet? Zo ja  is er een alternatief aangedragen door dit team?  Zo ja welk alternatief is er door dit team aangedragen?
  7. Is het College zich bewust dat er gemiddeld 50 patiëntvluchten per maand met de Waddenhelikopter worden uitgevoerd? Dit is een gemiddelde van ongeveer 750 vluchten per jaar over alle 5 de Waddeneilanden.
  8. Is het College bekend met het feit dat het vervoer van een patiënt per boot 4x langer duurt dan met de waddenhelikopter?
  9. Is er door het College, al dan niet in Waddenverband of via de veiligheidsregio nagedacht over een alternatief? Zoals bijvoorbeeld de helikopter van defensie? Zo ja wat was daar de uitslag van?  Zo nee waarom niet?
  10. Is het College met ons van mening dat regulier spoedvervoer op Terschelling op een acceptabel niveau dient te blijven, zeker wanneer elke seconde telt?
  11. Wat is er tot nu toe door het College gedaan om de reguliere spoedzorg per helikopter  te waarborgen?
  12. Heeft het College enig inzicht in de duur van deze maatregel?
  13. Wij vragen het College onze zorgen te uiten bij het Algemeen Bestuur van de GR de Waddeneilanden,  de RAV,  de Veiligheidsregio Fryslan en bij het ministerie van VWS.

Nadat afgelopen weekend helaas het eerste geval van Corona besmetting op Terschelling is vastgesteld, zijn wij als fractie van de Partij van de Arbeid bezorgd over het feit dat nu ook de waddenhelikopter niet meer beschikbaar is voor spoedvervoer op ons eiland. 

Wij vragen hierbij dan ook om via de veiligheidsregio aan te dringen op een gelijkwaardig alternatief, bijvoorbeeld de helikopter van defensie, die in het verleden al vaker deze taak op de Waddeneilanden heeft uitgevoerd.

Wij beseffen ons wel degelijk dat de zorg in deze crisis op een andere manier moet worden geregeld en wij willen zeker ons steentje daaraan bijdragen. Maar dit mag ons inziens niet ten koste van van de continuïteit van het reguliere spoedvervoer vanaf de Waddeneilanden. Denk hierbij aan noodgevallen zoals hartproblemen, CVA’s of andere levensbedreigende aandoeningen.

Volgens ons reglement heeft u, College, 6 weken de tijd voor beantwoording van deze vragen. Echter vanwege de dringende noodzaak verzoeken wij u de vragen voor het eind van deze week te beantwoorden.

Met vriendelijke groeten,

Gemeenteraadsfractie van de Partij van de Arbeid Terschelling.