Schriftelijke vragen storten muntgeld

Door Aukje Schol op 23 juni 2021

Inleiding: Begin februari dit jaar hebben we als fractie van de PvdA schriftelijke vragen gesteld over het niet kunnen storten van cashgeld op Terschelling. Daar kwam het geruststellende antwoord op dat het op dat moment weliswaar niet mogelijk was, maar dat er (landelijk) wordt overgegaan op geldmaat. Het afstorten van cashgeld zou snel weer mogelijk worden, alleen het kunnen aanschaffen van muntrollen was (nog) niet voorzien. Met dit antwoord namen wij genoegen. 

Helaas hebben wij via signalen uit de samenleving en uit eigen ervaring vernomen dat muntgeld storten nog steeds niet mogelijk is op het eiland. Sterker nog de dichtst bijzijnde optie is in Leeuwarden. 

Op de website van Geldmaat staat te lezen dat er nog mogelijkheden komen om munten te storten in filialen van Karwei en Gamma, maar ook die zijn niet aanwezig op ons mooie eiland. 

En daarom stelt de Partij van de Arbeid Terschelling de volgende vragen:

1. Is het college op de hoogte van het feit dat het toch niet mogelijk is om muntgeld te storten?

2. Klopt het dat er momenteel op Terschelling alleen briefgeld gestort kan worden? Voorheen was het mogelijk voor klanten van ING om muntgeld te storten, maar ook deze mogelijkheid blijkt vervallen. 

3.  Klopt het dat klanten van alle banken nu naar Leeuwarden moeten om hun muntgeld te storten en dat het voor alle eilander ondernemers nog steeds onmogelijk is om op het eiland rollen muntgeld aan te schaffen? 

4. Is het college het met ons eens dat dit voor klanten van alle banken onevenredig 

ongemak oplevert? Je kunt als drukbezet ondernemer tijdens het hoogseizoen nu eenmaal niet even een dagje naar de wal met een paar kilo aan incourant kleingeld, maar ook kinderen kunnen de inhoud van hun spaarpot dus niet storten. Voorheen was dit nog houtje-touwtje op te lossen door een ING-rekening te nemen, maar ook deze oplossing is vervallen. 

5.  In april zijn de automaten van Geldmaat op het eiland geplaatst. Op West zou het mogelijk gemaakt worden om bij het servicepunt in de Spar muntgeld te storten, maar dit is dus niet gebeurd. Rollen muntgeld zijn niet beschikbaar. Is het college bereid zich in te zetten voor een volwaardige Geldmaat, dus met alle mogelijke faciliteiten? En zo nee, waarom niet?

6. In de beantwoording van onze vorige vragen wordt aangegeven dat Geldmaat uit ging zoeken of het toch ging lukken om de aanschaf van muntrollen mogelijk te maken. Van ons de vraag: Is dit teruggekoppeld en zo ja hoe? En zo nee: is het college bereid om hierop aan te dringen dat dit zo snel mogelijk gebeurt? En zo nee, waarom niet?

Aukje Schol, PvdA-Terschelling