Schriftelijke vragen over het uitblijven van archeologisch onderzoek naast het Stryper kerkhof

Door Aukje Schol op 17 februari 2023

Deze vragen zijn naar aanleiding van het volgende bericht:

https://omroepzilt.nl/nieuws/cultuur/video-geen-onderzoek-op-oudste-stukje-terschelling-hoge-archeologische-waarde/

De wethouder geeft in het filmpje aan dat er naar de letter van de wet is gehandeld. Toch heeft de PvdA Terschelling een aantal vragen over het uitblijven van het archeologisch onderzoek. Het gaat hier om een locatie direct naast beschermd gebied waarbij er sprake is van een hoge verwachtingswaarde. Iets verderop (Striep 10) is er, ondanks dat het niet verplicht was toch archeologisch onderzoek gedaan bij de sloop van een boerderijschuur en het graven van een kelder. Dat onderzoek heeft zeer veel interessante nieuwe kennis opgeleverd over de vroegere bewoners van Terschelling, daterend tot voor de 13e eeuw.

  1. Kloppen de in het bericht van Zilt gedane aannamen?
  2. Op de kaart van FAMKE (Friese Archeologische Monumentenkaart Extra) is te zien dat dit kavel naast beschermd gebied ligt. Is het in dit bijzonder geval mogelijk geweest om archeologisch (voor)onderzoek te verplichten? Het graven van een paar verkenningssleuven was in dit geval wellicht voldoende geweest om te zien of er archeologisch onderzoek nodig zou zijn.

3.   Zo nee, waarom niet?

4.   zo ja, waarom is dit niet gebeurd?

5.   Diverse betrokkenen geven aan al maanden van tevoren op diverse manieren contact (onder meer mail, brief en telefonisch) te hebben gezocht met de gemeente hierover maar op een enkele ontvangstbevestiging na geen reactie te hebben gehad. Is het college het met ons eens dat  onwenselijk is. Hoe kan het dat dit gebeurd is en hoe wordt dit in de toekomst voorkomen?

6. Klopt het dat er wel degelijk vondsten zijn geweest, maar dat deze verloren zijn gegaan?

7. Heeft de gemeente melding van deze vondsten gedaan bij Steunpunt Monumentenzorg Fryslân en/of bij de provinciaal archeoloog en zo ja, was dit op tijd?

8. Had de gemeente bij het verlenen van de bouwvergunning melding moeten of kunnen doen bij de provinciaal archeoloog?

9.   In het filmpje bij het bericht geeft wethouder van Essen aan zich zelf ook te verbazen over de gang van zaken. Welke acties heeft ze naar aanleiding hiervan uitgevoerd?

10. In mei 2022 heeft een student (Maaike Honshorst) van de universiteit van Amsterdam een lijvig onderzoeksrapport geschreven mbt archeologie en burgerparticipatie op Terschelling. Hierin wordt een aantal dringende aanbevelingen gedaan. Is het college bekend met dit rapport en haar aanbevelingen?

11. Is het college van plan deze aanbevelingen op te volgen en zo ja, op welke termijn en zo nee, waarom niet?

12.   Kan het college aangeven op welke wijze in de toekomst geborgd kan worden dat er in bijzondere gevallen (bv gebieden met een hoge verwachtingswaarde) archeologisch (voor)onderzoek wel verplicht wordt gesteld, ondanks dat dit volgens de letter van de wet niet strikt hoeft? 

Bijlage: rapport, artikel Zilt

Met vriendelijke groeten,

Fractie van de Partij van de Arbeid Terschelling

Jan Willem Adams.

Aukje Schol.

 

foto: omroep Zilt, Lennard Jan Geerts