Statement Eilân

2 februari 2022

Wij als PvdA-Terschelling zien het Eilânfestival niet zitten.
Het is te veel en op een verkeerde plek. Terschelling is allereerst een eiland van rust en ruimte.
Wij hebben best oog voor wat een festival kan betekenen voor jonge eilanders en bezoekers.
Maar Terschelling is geen festivalterrein voor ‘snel-geld-ondernemers’ vanaf de wal. Een goed evenement moet zich opbouwen vanuit ideeën en behoeften op het eiland. Dan kan er genoeg.
Wie een vergunning aanvraagt voor een festival rond het duinmeertje Hee, voor 12.000 mensen en gelijk maar voor een periode van 5 jaar, die begrijpt weinig van het eiland en van haar bewoners. Een provincie, die deze voor de inbreuk op de natuur een natuurvergunning verleent, trouwens ook niet volgens ons.
Helaas kom je er vaak pas achter wat er wel of niet kan als er een aanvraag binnenkomt.
Zolang onze eigen regels in navolging van een evenementenvisie nog niet zijn aangepast blijkt het erg moeilijk een groot nieuw evenement tegen te houden, hoe graag het college en raad dat ook willen. Zeker als de provincie al een natuurvergunning in die omvang heeft afgegeven.
Het is ons college wel gelukt om de aanvraag van 12.000 man en de periode van 5 jaar terug te brengen in een omgevingsvergunning voor maximaal 6.000 man en eerst maar eens 1 jaar. Het toegestane aantal decibellen is drastisch omlaag gebracht. De opbouw van het festivalterrein na 7 september is, geluk bij een ongeluk, pas na het hoogseizoen.
De PvdA zou hier graag alsnog bij de evenementenvergunning een stokje voor steken. Het moet zich eerst maar eens als ‘eilâns’ bewijzen vinden wij, met nog minder bezoekers en liefst ook op een andere plek.
De beslissing over de evenementenvergunning voor 2022 ligt bij de burgemeester. Maar die kan zonder strengere regels ook niet veel, omdat er op dit moment puur en alleen op openbare orde en veiligheid getoetst kan worden.
Het is dus wachten op de toetsingskaders met nieuwe, strengere regels. Er is ons toegezegd dat deze voor de zomer nog klaar zullen zijn. Dat is dus helaas te laat voor het komende festival.
Wat we als PvdA wel hebben kunnen bewerkstelligen is dat de evenementenvisie dusdanig strak is opgesteld dat festivalorganisaties vanaf de wal, zoals Chasing the Hihat, in de toekomst in ieder geval niet op deze manier zomaar een voet aan de grond kunnen krijgen.
Een nieuw festival kan pas als het initiatief geheel of vooral van en voor het eiland is en aantoonbaar rekening houdt met alle mensen die hier verblijven. Met de bezoekers die hier komen voor de rust en ruimte.
En natuurlijk met eilanders zelf die ook recht hebben op hun eigen woon- en leefgenot.

Voor  vragen stuur een mail naar [email protected]

Fractie en bestuur,  

PvdA Terschelling,