Stuk Bestemmingsplan Kunneweg 8

Door Aukje Schol op 11 september 2019

 

Met een  kwartslag draaien van het bouwvlak hebben we als fractie niet zo veel moeite.  

Echter, de bestemming wonen wordt ook vergroot en in westelijke richting uitgebreid en dat maakt dat twee bijgebouwen vergunningsvrij kunnen worden gerealiseerd. Kan de wethouder uitleggen of en zo ja waarom die uitbreiding noodzakelijk is? Het gaat immers wel ten koste van agrarische grond. Het gaat hier ten slotte niet om een extra woning maar puur om bijgebouwen. 

In het eilandakkoord staat dat het areaal aan agrarische grond zoveel mogelijk behouden dient te worden. We willen de boeren op Terschelling behouden, onder meer vanwege de diversiteit in werkgelegenheid, het behouden van het eiland-eigene en het verzorgen van het polderlandschap. 

Wat eenmaal aan agrarische grond is verdwenen is zo goed als onmogelijk terug te krijgen.

Het lijkt ons een prima alternatief als de achterste lijn van het aan de zuidkant naastgelegen perceel wordt gevolgd. Aan de westkant van die lijn blijft het dan agrarisch en de rest van het perceel kan dan in zijn geheel de bestemming wonen krijgen. Dan kan het bouwvlak evengoed gedraaid worden en kost het minder agrarische grond. Bijgebouwen kunnen eventueel elders op het perceel worden gerealiseerd.