Stuk conceptbegroting Fumo 2020

Door Jan-Willem Adams op 11 september 2019

De fractie van de PvdA kan instemmen met de door het College voorgestelde zienswijzen.

Toch willen we ook een aantal opmerkingen plaatsen.

De FUMO heeft in het geheel niet gereageerd op een door ons als raad ingediende zienswijze op de kaderbrief. Dit bevreemd ons zeer en zouden dan ook graag zien dat de wethouder alsnog vraagt om een reactie vanuit de FUMO.

In het gemeenteblad lezen wij dat de FUMO in 2018 een winst van 342.000 euro heeft gemaakt op de BRIKS taken. En dat die gelden zijn gestort in het algemene weerstandsvermogen.

Ook lezen wij dat door deze winst het uurtarief vanaf 2021 daardoor verlaagd kan worden.

Voorzitter,

Je zou dit kunnen zien als goed nieuws, echter voor wie geldt die verlaging? voor alle deelnemers? Zo ja dan zou dit dus ook gelden voor gemeenten die na 1 januari 2019 de BRIKS taken bij de FUMO ondergebracht hebben.

Dit zou naar mening van de fractie van de PvdA een oneerlijke en dus ongewenste situatie zijn.

Dit geld zou volgens ons alleen ten goede moeten komen aan de gemeenten die in ieder geval in 2018 de BRIKS taken bij de FUMO hebben ondergebracht.

Tot slot voorzitter,

We kunnen lezen dat het College in overleg is met de Fumo om in ieder geval het aantal uren dat aan de BRIKS taken wordt besteed te verminderen.

Kan de wethouder ons verzekeren dat dit niet ten koste gaat van de dienstverlening. En dat er vanwege deze bezuiniginggeen vergunningen van rechtswege zullen worden verleend omdat de aanvragen niet op tijd kunnen worden behandeld?

Tot zover eerst.