Verduurzaming gemeentelijk vastgoed raad

Door Jan-Willem Adams op 30 april 2021

Dank u wel voorzitter,

De fractie van de Partij van de Arbeid kan instemmen met de gevraagde 235.000 voor het plaatsen van pv panelen op de Driemaster en het gemeentehuis.

Hiermee wordt een substantiële afname van de CO2-uitstoot bewerkstelligd. Met betrekking tot duurzaamheid is dit ook een goede stap in het motto: eigen huis op orde.

Voorzitter,

Wij zijn nog wel kritisch op het ambitieniveau van het verduurzamen van het gemeentelijk vastgoed. De fractie van de Partij van de Arbeid is van mening dat er actiever mee bezig gegaan dient te worden.

Is er een mogelijkheid om elk jaar, bijvoorbeeld in de begroting, een rapportage op te nemen welke stappen zijn gemaakt in het duurzaam maken van het gemeentelijk vastgoed. Dit al dan niet in combinatie met onderhoud. Er kan in die rapportage ook een vooruitblik worden gegeven op aankomende investeringen. Op deze manier blijft de raad beter op de hoogte en komen dit soort grote investeringen niet onverwachts op ons pad.

Als een dergelijke rapportage mogelijk is, kan de wethouder dan de toezegging doen dat die rapportage er vanaf nu gaat komen.

Ook kan in deze rapportage opgenomen worden welke panden bewoond zijn en welke leegstaan en waarom dat het geval is.

Het is met de huidige woningnood, ons en veel eilanders een doorn in het oog dat het soms lange tijd duurt voordat de huizen van de gemeente worden verkocht dan wel bewoond. Wij hebben het hier dan specifiek over de kleinere woningen en niet over de grote projecten.

Tot zover voorzitter.