PvdA-Terschelling blij met gratis mondkapjes voor minima

Door Aukje Schol op 11 november 2020

Op 26 oktober heeft onze  fractie schriftelijke vragen aan het college gesteld over het verstrekken van gratis mondkapjes aan mensen met een minimum inkomen.

Hieronder de antwoorden van het college op de schriftelijke vragen:

1. Is het College van mening dat alle inwoners van Terschelling de mogelijkheid moeten krijgen om de overheidsadviezen op te volgen door in winkels en drukke openbare plaatsen een mondkapje te dragen?
Antwoord: Ja, het college deelt deze mening.

2. Wordt er rekening mee gehouden dat het voor de minima en mensen met schulden niet mogelijk is een mondkapje aan te schaffen? Antwoord: Ja, daar houden we rekening mee.

3. Is het college bereidt om te kijken naar de mogelijkheid om kosteloos wasbare mondkapjes te verstrekken aan deze doelgroep? Zo nee, hoe kunnen zij dan dit gezondheidsadvies opvolgen?
Antwoord: Ja het college had dit al opgepakt.

4. Hoe denkt het college deze doelgroep goed te kunnen bereiken? Antwoord:
• de gemeente gaat mondkapjes (lokaal) aanschaffen voor minima en mensen met schulden om het gebruik van mondkapjes te stimuleren en te zorgen dat geld geen drempel is.
• Het betreft duurzame (wasbare) mondkapjes met een goede gebruiksaanwijzing en een universele uitstraling, zodat niet te zien is dat de mondkapjes afkomstig zijn van de gemeente.
• Verspreiding vindt plaats via het Eilandteam, de kerken, de voedselbank, Thuiszorg het Friese Land, Wadzorg, Buurtzorg.
• Er wordt een oproep in de Terschellinger geplaatst om iedereen die hiervoor in aanmerking kan komen er op te attenderen.

We zijn erg blij met deze reactie van het college en zien dan ook uit naar de uitvoering hiervan.