Standpunt rondom Burgemeester Terschelling

30 januari 2023

Beste leden,

Zoals jullie waarschijnlijk al hebben meegekregen is er afgelopen week van alles gebeurd rondom de Burgemeester.

Hierbij willen wij jullie bijpraten over ons standpunt hierin.

Op 28 september 2022 hebben wij een motie gesteund waarin aangegeven is dat er een vertrouwensbreuk zou zijn tussen burgemeester en raad.

Er is nadien veel gebeurd en wij hebben in de periode hierna gereflecteerd over wat er nu eigenlijk gebeurd is.

Tijdens die reflectie zijn wij, daarbij geholpen met aanvullende informatie en door met wat meer afstand naar de situatie te kijken, tot de conclusie gekomen dat het steunen van deze motie geen goede beslissing is geweest.

Er is door oud-staatssecretaris Geke Faber onderzoek gedaan naar de ontstane situatie. Haar conclusies zijn duidelijk en aanbevelingen praktisch: laat je als raad, college en als burgemeester ondersteunen met trainingen en mediation.

De gehele oppositie wilde hier zeker aan werken maar de coalitie van VVD en Plaatselijk belang hadden hier bij voorbaat al geen zin in. De burgemeester moest en zou weg.

De nu ontstane situatie is heel erg slecht voor het aanzien van het bestuur van Terschelling. En zal waarschijnlijk ook grote financiële consequenties hebben en dat zullen alle eilanders samen moeten betalen.

Kortom we zitten nu, dankzij onwelwillendheid van de coalitie in een situatie die grote gevolgen gaat hebben.

Dit zorgt alleen maar voor verdere vertraging van de grote uitdagingen waar we voor staan en waarop wij als Partij van de Arbeid al hebben ingezet in de vorige coalitie periode.

Zoals bijvoorbeeld het woningtekort en de parkeerproblematiek.

We hopen dat het reflecteren zoals wij gedaan hebben, nog verder doorzet de komende tijd, het zou de coalitie sieren, en het is nooit te laat om keuzes te heroverwegen.

Voor vragen mag u altijd contact opnemen.

Met vriendelijke groeten

Namens de Fractie

Jan Willem Adams, Fractievoorzitter

[email protected]

 

Voel je je prettig bij ons? Word lid of help ons met een donatie.

Het betoog van J.W. Adams is hier terug te lezen.